Napriek nepriaznivým poveternostným podmienkam v zime a na jar hodnotí
úrodu pozitívne. Oproti minulému roku sú jahody podľa Baňasovej krajšie.
"Zima bola zaujímavá, viac-menej ani nebola a potom bolo obdobie, kedy nám pršalo, kedy bolo sucho," dodala s tým, že pole trikrát na jar zakrývali, aby jahody uchránili pred mrazmi. "Chvalabohu nezmrzlo nám nič," zhodnotila.
Sezóna jahôd začala o tri týždne skôr ako vlani, čo si podľa Baňasovej vyžiadalo rýchlejšiu prípravu. "Museli sme sa poponáhľať. Mali sme čo robiť, aby sme všetko stihli," uviedla.
Samozber začali pred týždňom a od prvých dní evidujú o jahody väčší záujem ako v uplynulých rokoch. "Je veľmi dôležité a veľmi pekné, že ľudia sa naučili podporovať svojich lokálnych domácich pestovateľov ovocia a zeleniny, " dodala farmárka.
Cenu jahôd zo samozberu zvýšili o 10 centov. Sezóna by mala trvať ešte dva až tri týždne. "Máme
trošku problém s počasím, lebo za tri dni nám tu spadlo nejakých 50
milimetrov zrážok a to už je pre jahody dosť, ale snáď sa to počasie
umúdri," povedala Baňasová.